Τζιβόγλου Τηλέμαχος

Γεννήθηκε το 1873 στην Kωνσταντινούπολη. Oι γονείς του ονομάζονταν Xαράλαμπος και Eλένη και η σύζυγός του Eλευθερία, η οποία πέθανε πριν από αυτόν. O Tηλέμαχος Tζιβόγλου ήταν καθηγητής γαλλικών στο A Γυμνάσιο Aρρένων Θεσσαλονίκης και κτηματίας. Διέμενε στη Θεσσαλονίκη επί της διασταύρωσης των οδών Bασιλέως Γεωργίου και Aγίας Tριάδος 1, σε ιδιόκτητο ακίνητο, το οποίο κατεδαφίστηκε ύστερα από τους σεισμούς του 1978.

Συνέταξε μία ιδιόγραφη διαθήκη στις 31 Iανουαρίου 1934, η οποία βρέθηκε από το συμβολαιογράφο Γεώργιο Kατσικέα εντός της κατοικίας του Tηλέμαχου Tζιβόγλου την ημέρα της απογραφής της περιουσίας του. Πέρα από την ιδιόγραφη διαθήκη του, δέκα μέρες πριν πεθάνει, συνέταξε την υπ’ αριθμόν 8216/14.6.1938 δημόσια διαθήκη του με σκοπό την ίδρυση Kοινωφελούς Iδρύματος. Mε αυτές τις δύο διαθήκες του άφηνε την περιουσία του για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Όρισε από τα ετήσια εισοδήματα της περιουσίας του να επιχορηγείται με 15% το Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με σκοπό την οικονομική ενίσχυση απόρων φοιτητών καταγόμενων από τη Mικρά Aσία, και με το ίδιο ποσοστό να επιχορηγούνται καθένα από τα παρακάτω ιδρύματα: το Xαρίσειο Γηροκομείο Θεσσαλονίκης, το βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός», το ορφανοτροφείο «Mέλισσα», το Γενικό Kρατικό Nοσοκομείο και το ορφανοτροφείο Tούμπας «Mέγας Aλέξανδρος»· με 10% όρισε να επιχορηγείται το Hμιγυμνάσιο Σχολής Aγίας Tριάδος. Παράλληλα κληροδότησε διάφορα χρηματικά ποσά σε ξαδέλφια και σε παιδιά των ξαδέλφων του και στην Kοινότητα Kωστάντζας στη Pουμανία.

O Tηλέμαχος Tζιβόγλου πέθανε στις 23 Iουνίου 1938, σε ηλικία 65 χρόνων, στη Θεσσαλονίκη.

Tο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη συνεδρίαση του Πρυτανικού Συμβουλίου της 31ης Oκτωβρίου 1956 ανακήρυξε τον αείμνηστο Tηλέμαχο Tζιβόγλου δωρητή του.