Δωρεά εν ζωή Dr Ζωής Δημητριάδη τέως Καθηγήτρια Πανεπιστημίου

Η Dr Ζωή Δημητριάδη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στο Γυμνάσιο-Λύκειο του Αμερικανικού Κολλεγίου «ANATOLIA» και πραγματοποίησε τις προπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, από το οποίο αποφοίτησε με «Άριστα». Ολοκλήρωσε επιτυχώς τις μεταπτυχιακές  και διδακτορικές  της σπουδές στο Μάνατζμεντ στο London School of Economics and Political Science (LSE) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και την Πρακτική της στην Ελβετία, στην Πολυεθνική Εταιρία Viscosuisse AG, θυγατρική του Ομίλου Rhone Poulenc (νυν Aventis).

Υπηρέτησε αρχικά ως Λέκτωρ και κατόπιν ως Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΟΔΕ) του Πανεπιστημίου Πειραιώς (ΠΑ.ΠΕΙ), ενώ στη συνέχεια ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και στο τέλος ως Καθηγήτρια στο Τμήμα Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΟΔΕ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ).

Εκτός από τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών του ΠΑ.ΠΕΙ. και του ΠΑΜΑΚ, η Dr Δημητριάδη έχει διδάξει μαθήματα που άπτονται της Οργανωτικής Θεωρίας, της Οργανωσιακής Συμπεριφοράς, της Διοίκησης και  Ανάπτυξης των Ανθρώπινων Πόρων, της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας και του Μάνατζμεντ Αλλαγών σε αρκετά μεταπτυχιακά προγράμματα – όπως σε αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του CIHEAM Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (MAIX), στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα European Master in Total Quality του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων για Νέους Πτυχιούχους και για Στελέχη Επιχειρήσεων (Executive MBA) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Δημόσια Διοίκηση για Στελέχη και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Μάνατζμεντ Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

 

Έχει συγγράψει δύο βιβλία: ενός ελληνόφωνου με θέμα την Μεθοδολογία Επιχειρηματικής Έρευνας (Εκδόσεις Interbooks) και ενός αγγλόφωνου ηλεκτρονικού βιβλίου  με αντικείμενο το Human Resource Management (Εκδόσεις : Internet-based Distance European Learning, Mediterranean Agronomic Institute of Chania, Chania, Crete).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάστηκαν στον χώρο της Οργανωσιακής Συμπεριφοράς, της Διοίκησης και Ανάπτυξης των Ανθρώπινων Πόρων και της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας.  Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, κάποια εκ των οποίων έχουν τύχει διάκρισης με απονομή των βραβείων «Outstanding Paper Award» και «Highly Commended Award». Άρθρα στα οποία ήταν πρώτος συν-συγγραφέας και τρίτος συν-συγγραφέας δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους (Q1 journals) όπως The International Journal of Human Resource Management (Routledge) και The Journal of Vocational Behavior (Elsevier). Επίσης, άρθρα της έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλα διεθνή συνέδρια – κατ’ εξοχήν στα ετήσια συνέδρια της European Academy of Management (EURAM), στα διετή συνέδρια της International Society for the Study of Work Values (ISSOWV), κ.α.  Υπήρξε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Μάνατζμεντ (ΑΟΜ), της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μάνατζμεντ (EURAM),  της Academy of Human Resource Development (US),  της Society for Human Resource Management (US) και κριτής άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και σε διεθνή συνέδρια με σύστημα κριτών.

Μετά την αφυπηρέτησή της έχει ευεργετήσει με δωρεές γνωστά κοινωφελή ιδρύματα της Πατρίδας μας. Ένας τομέας τον οποίο έχει ειδικά ευεργετήσει, με δωρεά ακινήτων, είναι κάποια διακεκριμένα Ελληνικά Πανεπιστήμια με σκοπό να ωφεληθούν οικονομικά αδύναμοι φοιτητές και άτομα ΑμεΑ.

Στο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ η Dr Ζωή Δημητριάδη έχει δωρίσει κατά ψιλή κυριότητα ένα διαμέρισμα 125 τ.μ στην οδό Εγνατία 152 του οποίου οι πρόσοδοι που θα προκύπτουν από την εκμίσθωσή του θα αξιοποιηθούν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη χορήγηση υποτροφιών σε άπορους δευτεροετείς φοιτητές ή φοιτήτριες όλων των Σχολών / Τμημάτων του ΑΠΘ, υπό την προϋπόθεση ότι: α) έχουν ελληνική ιθαγένεια και ηλικία μέχρι τριάντα έξι ( 36) ετών, β) δεν χρωστούν περισσότερα από τρία (3) υποχρεωτικά μαθήματα του πρώτου έτους σπουδών, και γ) έχουν συγκεντρώσει μέσο όρο βαθμολογίας τουλάχιστον 7.5/10 (Λίαν Καλώς), κατά προτεραιότητα: α) άτομα ΑμεΑ, β) ορφανά τέκνα και από τους δύο γονείς και γ) μέλη πολύτεκνων οικογενειών / ορφανά τέκνα από ένα γονέα. Σε περίπτωση ισοβαθμίας οι υποτροφίες θα κατανέμονται ισόποσα μεταξύ των δικαιούχων. Το ποσό κάθε ετήσιας υποτροφίας θα ανέρχεται, κατ’ ελάχιστο, στις δύο χιλιάδες (2.000) Ευρώ και θα καταβάλλεται για χρονικό διάστημα οκτώ (8) μηνών με ισόποσες καταβολές των διακοσίων πενήντα (250) Ευρώ, εφόσον αρκούν οι πρόσοδοι του ακινήτου. Στην περίπτωση που οι πρόσοδοι δεν επαρκούν αυτές θα μεταφέρονται στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος.