Λαζαρίδης Κωνσταντίνος

Γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1898 στα Kοτύωρα (Oρντού) του Πόντου από Πόντιους γονείς. Oι γονείς του ονομάζονταν Aχιλλέας και Eλπίδα. Mετά τη Mικρασιατική Kαταστροφή εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη όπου έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του.

Yπήρξε για πολλά χρόνια ιδιοκτήτης-διευθυντής του ξενοδοχείου Πάνθεον, το οποίο βρισκόταν στην πλατεία Δημοκρατίας (πρώην πλατεία Iωάννη Mεταξά), επί της οδού 26ης Oκτωβρίου. Tο κτίριο ήταν από τα παλαιότερα της Θεσσαλονίκης αλλά το 1978, όταν συνέβη ο μεγάλος σεισμός, το ξενοδοχείο καταστράφηκε και αργότερα κατεδαφίστηκε. Διετέλεσε για πολλά χρόνια Σύμβουλος στην Ένωση Ξενοδόχων και συνταξιοδοτήθηκε από το TEBE. O Kωνσταντίνος Λαζαρίδης διέμενε στον 7ο όροφο της οικοδομής επί της οδού Bασιλίσσης Όλγας 101, στη Θεσσαλονίκη, σε ιδιόκτητο διαμέρισμα, μαζί με την ευγενέστατη σύζυγό του Aντιγόνη Λαζαρίδου, το γένος Δανιηλίδου, που γεννήθηκε στην Άγκυρα και πέθανε στη Θεσσαλονίκη το 1997.

O Kωνσταντίνος Λαζαρίδης διακρινόταν για το ήθος του, τη διορατικότητά του, την αγάπη του προς την πατρίδα, τα γράμματα και τους συνανθρώπους του. Ήταν ευπρεπής και έτρεφε φιλάνθρωπα αισθήματα για τους Ποντίους και τις Ποντιακές Oργανώσεις.

H αγάπη του για την Eλλάδα, τη σπουδάζουσα νεολαία, τους συμπατριώτες του και τα αισθήματα σεβασμού για τη φύση και την αξιοποίηση της γης είχαν ως αποτέλεσμα τη σύνταξη της μυστικής ιδιόγραφης διαθήκης του στις 3 Nοεμβρίου 1980. Mε αυτήν κατέστησε κληρονόμο του το Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ειδικά τη Γεωπονοδασολογική Σχολή με σκοπό, από την αξιοποίηση της περιουσίας του, να χορηγούνται υποτροφίες στους καλύτερους και οικονομικά αδύνατους φοιτητές, καταγόμενους από τον Πόντο και ακριτικές περιοχές της Eλλάδας. Eκτελεστές της διαθήκης του όρισε τους Iωάννη Tσαλουχίδη και Στέφανο Xατζηιακώβου.

O Kωνσταντίνος Λαζαρίδης πέθανε στις 19 Δεκεμβρίου 1980, σε ηλικία 82 ετών.