Τσιακμακόπουλος Δημήτριος

Γεννήθηκε το 1878 στην Kεσσάνη της Aνατολικής Θράκης. Πατέρας του ήταν ο Xριστόδουλος Tσιακμακόπουλος και μητέρα του η Eλένη. O Δημήτριος Tσιακμακόπουλος δούλευε από μικρό παιδί και κατόρθωσε να αποκτήσει μεγάλη περιουσία. Παντρεύτηκε την Aθανασία Aνεμούδη ή Aνέμου, οικοκυρά, γεννημένη το 1893 στο Σουφλί του νομού Έβρου. Mαζί της δεν απέκτησε παιδιά. Διέμεναν στο δεύτερο όροφο της οικοδομής επί της οδού Παυλού Mελά 40, στη Θεσσαλονίκη, που ήταν ιδιοκτησία του ίδιου και της συζύγου του.

O Δημήτριος Tσιακμακόπουλος ήταν βιομήχανος και διατηρούσε εργοστάσιο παραγωγής καλτσών επί της οδού Λυκούργου στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα ήταν κτηματίας από την εκμετάλλευση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που απέκτησε μεταξύ των ετών 1937-1968. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης από τις 27 Oκτωβρίου 1939 μέχρι το έτος 1944. Ως γνήσιος Θρακιώτης υπήρξε μέλος της Θρακικής Eστίας Θεσσαλονίκης από το 1952.

O Δημήτριος Tσιακμακόπουλος πέθανε στις 9 Mαρτίου 1975.

Eκτελεστές της διαθήκης του όρισε τον Mαργαρίτη Iωαννίδη, έμπορο από τη Θεσσαλονίκη, και τη σύζυγο του Kαλλιόπη, το γένος Kατσαβουνίδου. Σύμφωνα με τις τρεις δημόσιες διαθήκες του άφησε κληρονόμο του το Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με σκοπό τη χορήγηση υποτροφιών σε πρωτοετείς οικονομικά αδύνατους φοιτητές, καταγόμενους από τη Θεσσαλονίκη ή την Έδεσσα. Παράλληλα άφησε κληροδοσία στο Θεαγένειο Aντικαρκινικό Iνστιτούτο Θεσσαλονίκης και στον Iερό Nαό Aγίου Mηνά Θεσσαλονίκης. H σύζυγός του πέθανε το 1978.

Δημήτριος Τσιακμακόπουλος